CAPITOLUL 3
Prevenirea conflictelor

1 thought on “Sesiune online GCB Capitolul 3”

  1. Pentru dezvoltarea abilitatii de ascultare activa, urmatorul exercitiu ar putea fi realizat atat cu elevii cat si cu parintii acestora.
    OBIECTIVE
    – înţelegerea cauzelor apariţiei conflictelor şi conştientizarea propriilor reacţii şi comportamente în soluţionarea conflictelor;
    – cunoaşterea şi aplicarea etapelor de negociere în vederea soluţionării conflictelor;
    – capacitatea de a preveni anumite tensiuni şi conflicte între copii aplicând reguli clare şi sancţiuni constructive
    Joc de rol. Etapele de negociere (1 oră)
    Povestiţi istoria celor două surori care nu pot împărţi o portocală şi cereţi părerea participanţilor.
    Primul joc de rol. Rugaţi participanţii să se gândească timp de 5 minute la două tipuri de situaţii de conflict din viaţa personală. Una din situaţii trebuie să implice doi adulţi în conflict (unul din ei va fi animatorul). A doua situaţie va implica în conflict doi copii, avându-l pe animator în calitate de mediator. Scenele de conflict, deznodămintele respective vor fi prezentate de participanţi. După fiecare scenă interpretată se organizează un debriefing. Comentaţi situaţiile prezentate şi modurile de soluţionare a conflictelor (30 min.).
    Notaţi pe flipchart şi explicaţi etapele de negociere înregistrate (15 min.).
    Al doilea joc de rol. Câte trei sau patru membri din fiecare grup aplică etapele de negociere în una din cele două situaţii, în timp ce o persoană este pe post de observator şi face notiţe. Feedback cu toţi participanţii. S-au produs anumite schimbări? În ce mod? De ce? Dacă dispuneţi de timp, faceţi schimb de roluri şi de situaţii (30 min.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *