Alegerea unei cariere este una dintre problemele cu care se confruntă adolescenții de azi. Problema tranziției de la un nivel de școlaritate la altul, de la școală la locul de muncă, de la un loc de muncă la altul este una tot mai complexă, deoarece solicită noi aptitudini și competențe, măsuri și instrumente de lucru din ce în ce mai specifice.

Alegerea unei cariere este un proces complex care are un impact definitoriu în viitorul profesional al tinerilor, iar derularea acestui proces fără sprijin extern poate fi asociat cu alegeri greșite ale domeniului de studiu sau ale carierei, ezitări, abandon, amânare, performanțe profesionale slabe și stări de nemulțumire privind viața profesională.

Pentru a veni în întâmpinarea dificultăților privind alegerea unei cariere, Asociația Centrul de Dezvoltare Personală și Combatere a Comportamentelor de Risc, pe scurt Psiho KIT, anunță lansarea celei de-a doua ediții a proiectului „ABC pentru succes”, proiect ce se va desfășura în unitățile de învățământ din județul Alba și care își propune explorarea opțiunilor și resurselor personale ale elevilor din clasele terminale (a VIII-a și a XII-a) în vederea orientării educaționale și profesionale a acestora.

Proiectul „ABC pentru succes” este finanțat prin programul Start ONG, program lansat de Kaufland Romania și implementat de Asociația Act for Tomorrow.

 

 

 

Ce ne influențează deciziile în alegerea carierei?

Care sunt etapele în planificarea ei?

Cum să iei cea mai bună decizie?

Cum să te pregătești pentru un interviu?

Cum să-ți stăpânești emoțiile?

Participanți: 
800 de elevi de gimnaziu și liceu, înscriși în învățământul de masă în una din unitățile de învățământ din județul Alba. Cel puțin 10 unități de învățământ din județ vor participa în cadrul proiectului.

Ce ne propunem?
În cadrul proiectului va fi elaborat un ghid de activități și două tipuri de caiete de lucru pentru elevi, atât pentru elevii de gimnaziu, cât și pentru elevii de liceu, care vor fi utilizate de către profesorii consilieri școlari în cadrul ședințelor de consiliere și orientare în carieră la clasă. Ne bucurăm, în acest sens, de colaborarea cu Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Alba, parteneriat important care asigură implementarea și sustenabilitatea proiectului.

Ședințele de consiliere de grup vor fi structurate pe două module:

– Modulul I – Autocunoaștere: identificarea caracteristicilor personale, a intereselor, aptitudinilor și valorilor;

– Modulul II – Planificarea carierei: realizarea unui plan de carieră (scop, obiective și oportunități în carieră), dezvoltarea unor abilități privind comunicarea asertivă, luarea deciziilor și asumarea responsabilităților (stiluri decizionale și dezvoltarea capacității raționale privind procesul decizional), abilități de planificare și management al timpului.


Perioada: septembrie – decembrie 2021.

Modul de livrare a sesiunilor va fi unul practic, non-formal, bazat pe lucrul efectiv al beneficiarilor și implicarea lor directă.