Învățarea în natură și de la natură…

„Fiind prima experiență Erasmus pentru mine, nu prea știam la ce să mă aștept, dar am plecat cu inima deschisă. Știam cu ce echipă faină pornesc din România și mi-am zis „orice va fi, va fi bine”. Ce am trăit acolo a fost minunat! Am simțit plinătate și emoții sincere, am cunoscut oameni calzi și primitori. 

Natura activităților, modul în care trainerii au organizat și gestionat lecțiile m-au făcut să reflectez mult la metodele mele de predare. Înainte să merg în această mobilitate aveam întrebări care nu își găseau răspunsuri. Pentru că am putut avea această experiență, în care am asistat la lecții, am primit sugestii, alternative, feedback, am găsit acele răspunsuri mult mai repede decât le-aș fi găsit într-un proces clasic de încercare/eroare. 

Am absorbit multe informații valoroase, dar competențele dobândite de mine sunt preponderent legate de structurarea cursului, de formularea potrivită a întrebărilor pentru a îndeplini obiectivele din predare, de cum folosesc creativitatea în construirea unor activități dinamice în care cursanții să fie implicați activ, competențe lingvistice și de predare experiențială, cu ajutorul naturii, dar și abilități ce țin de empatia și conectarea cu ceilalți. 

Am înțeles că trebuie să acorzi fiecărei grupe de cursanți atâta timp cât are nevoie pentru a îndeplini obiectivele de învățare anterior stabilite. Fiecare grup e diferit, fiecare zi e diferită, nevoile sunt diferite și toate aceste variabile trebuie înțelese și luate în seamă atunci când gestionăm lecția. E important echilibrul între structură și flexibilitate în predare. Am mai înțeles că trebuie să am încredere în capacitatea mea de a fi creativă pentru că aduce idei bune. Am învățat că atunci când ești bine pregătit și cunoști bine materialul de predat pentru cursanți, îți e mult mai ușoară conectarea cu ei. Am văzut cât de bine o completează educația outdoor pe cea formală, și că poate fi foarte utilă experimentarea, descoperirea și doar apoi înțelegerea în predare.

Abia aștept să ofer în cadrul workshop-urilor din asociație ce am învățat, și să adaptez ideile de activități pentru diferite categorii de vârstă. Am aplicat deja câteva strategii de pregătire adecvată a cursanților pentru activitate și menținere a atenției lor. Au avut un impact pozitiv.

Am observat la ceilalți participanți că felul de a fi ca om îți influențează mult stilul de predare, dar sunt câteva „instrumente” cheie de care trebuie să ținem cont când educăm. 

Experiența aceasta, interacțiunea cu grupul de lucru, cu trainerii mi-a dezvoltat autoeficacitatea, mi-a oferit claritate și m-a ajutat să mă bucur din plin de tot ce are lumea să ne ofere. Recomand experiența oricui vrea să descopere, să se redescopere, să învețe, să crească, să se conecteze. Pentru mine a fost exact ce aveam nevoie!”

Oprițescu Denisa Ioana, voluntar PSIHO KIT, a participat la activitatea de job shadowing „Observing experimental methods in adult education. The power of Outdoor Education (O.E.), Nature Based Education (N.B.E.) and Mindfulness”, desfășurată în perioada 24 – 28.02.2025, de către JUMP ACADEMY Professional Training din Italia. Această mobilitate este parte integrantă a primului an de Acreditare Erasmus+ în domeniul Educației Adulților, nr proiect 2024-1-RO01-KA121-ADU-000210322.

Logo_PsihoKit

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *