De la filosofia antică la competențele digitale: experiența mea Erasmus+ la Atena

„Săptămâna petrecută la cursul „Pathways to Become a Digitally Competent Educator” din Atena, în calitate de psiholog voluntar PSIHO KIT, a fost o experiență provocatoare și valoroasă pentru mine, atât personal, cât și profesional. Am plecat cu așteptarea de a descoperi noi modalități de integrare a tehnologiei în educație și am dobândit o perspectivă proaspătă asupra învățării digitale, instrumente concrete pe care le pot folosi și inspirația de a aduce noutatea în activitatea mea.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-am învățat a fost cum să folosesc tehnologia nu doar ca un simplu suport pentru organizarea și planificarea activității personale, ci ca un element integrat în procesul educațional. Am înțeles că timpul, mai ales în zilele noastre, este o resursă pe care o pot salva folosindu-mă de instrumente digitale care pot face pași și activități importante din munca mea.

Am explorat strategii de educație digitală care pot face învățarea mai dinamică și interactivă, am testat instrumente de colaborare și evaluare și am reflectat asupra competențelor digitale esențiale pentru un educator. De asemenea, interacțiunea cu ceilalți participanți, din medii și sisteme educaționale diferite, mi-a oferit perspective noi și m-a ajutat să înțeleg mai bine provocările și soluțiile aplicate în alte țări.

Impactul acestui curs nu se oprește la dezvoltarea profesională – m-a ajutat să îmi dezvolt și abilități personale, cum ar fi flexibilitatea, adaptabilitatea și deschiderea către noi abordări. Am realizat cât de important este să îmi mențin curiozitatea și dorința de a învăța continuu, indiferent de domeniul în care activez.

Pe lângă partea educațională, experiența din Atena a fost completată de descoperirea unui oraș fascinant, plin de istorie și cultură. Am luat la pas străzile pline de viață, am admirat Acropole cu templele sale impunătoare, am pășit pe lângă zidurile liceului întemeiat de Aristotel, am admirat sculpturile din muzeele arheologice, dar și instalațiile artiștilor contemporani și m-am bucurat de atmosfera autentică a cartierelor tipice grecești. Această combinație dintre învățare și cultură a transformat mobilitatea Erasmus+ într-o experiență memorabilă.

Recomand cu toată încrederea programul Erasmus+ și experiențele de tip mobilitate oricui își dorește să se dezvolte profesional și personal. Este o oportunitate extraordinară de a învăța, de a cunoaște oameni noi și de a vedea lumea dintr-o perspectivă diferită. Dacă ar fi să descriu această experiență într-o frază, aș spune că este un mix perfect între nou și antic, viitor și trecut, cu focus pe dezvoltare, inspirație și conexiune.”

David Corina, psiholog voluntar PSIHO KIT, a participat la cursul structurat „Pathways to Become a Digitally Competent Educator”, desfășurat în perioada 03 – 08.03.2025, de către Europass Teacher Academy – Athens din Grecia. Această mobilitate este parte integrantă a primului an de Acreditare Erasmus+ în domeniul Educației Adulților, nr proiect 2024-1-RO01-KA121-ADU-000210322.

Logo_PsihoKit

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *