Magia învățării în era digitală: experiența unui curs de formare în Atena

„Prin participarea la cursul Pathways to Become a Digitally Competent Educator am dobândit o mai bună înțelegere a competențelor digitale ale profesorilor, a căror aprofundare presupune angajarea într-un proces de învățare continuă. Am explorat diverse instrumente care corespund cadrului european al competențelor digitale pentru educatori DigCompEdu framework.

Cursul a oferit modalități de integrare a instrumentelor digitale în educație pentru eficientizarea strategiilor didactice și creșterea angajamentului cursanților. Activitățile practice, ghidate de un trainer specializat în domeniul TIC, și interacțiunile cu ceilalți participanți m-au ajutat să-mi dezvolt abilități care pot fi valorificate în activități de învățare diverse. Dincolo de cunoștințele tehnice, experiența cursului mi-a adus conștientizarea faptului că acestea necesită a fi integrate într-o metodologie riguroasă și aliniate unor obiective bine definite. Astfel, ele contribuie la o participare mai activă din partea cursanților în procesul de învățare, facilitează feedback-ul, permit urmărirea progresului și adaptarea parcursului la nevoi specifice.

Experiența culturală a presupus o incursiune în istoria de secole a civilizației grecești și o imersiune într-o atmosferă multiculturală plină de viață. Acest parcurs a avut provocările lui, într-un oraș supraaglomerat în care mijloacele de transport nu circulă la fix. Debusolarea din trafic a fost însă compensată de bucuria de a descoperi un fascinant ansamblu arhitectural al antichității grecești, Acropola Atenei, ale cărei priveliști îți opresc pentru un moment respirația. Am avut ocazia să vizitez situl arheologic al Liceului lui Aristotel, un spațiu de educație dedicat cunoașterii și raționamentului care a pus bazele gândirii occidentale. Mi s-a confirmat zicala că e ușor să vezi departe când stai pe umerii giganților. Mi-e mai ușor acum să înțeleg pagini din istorie, filosofie și învățare, inclusiv cea prin instrumente digitale, pentru că le-am explorat prin această mobilitate on-site, la ele acasă. De data aceasta la casa din Atena.

Experiența acestei mobilități mi-a reamintit că învățarea este un proces care necesită efort, că drumul este uneori întortocheat (precum traficul în Atena), dar că acolo unde ne depășim barierele și prejudecățile se întâmplă magia… magia învățării, a creșterii personale și profesionale.”

Popa Delia Margareta, psiholog voluntar PSIHO KIT, a participat la cursul structurat „Pathways to Become a Digitally Competent Educator”, desfășurat în perioada 03 – 08.03.2025, de către Europass Teacher Academy – Athens din Grecia. Această mobilitate este parte integrantă a primului an de Acreditare Erasmus+ în domeniul Educației Adulților, nr proiect 2024-1-RO01-KA121-ADU-000210322.

Logo_PsihoKit

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *