Tu știi ce carieră ți se potrivește?

Alegerea carierei este un proces complex care implică mai multe etape necesare a fi parcurse până la momentul luării unei decizii privind cariera. Este important să te cunoști cât mai bine și să nu te grăbești. Primele activități din cadrul acestui proiect te ajută să-ți explorezi resursele și să descoperi treptat ce ți se potrivește cel mai bine. Abia după ce ai parcurs etapa autocunoașterii, poți începe să pășești spre dezvoltarea abilităților de luare a deciziilor, de rezolvare de probleme, de management al timpului și de planificare a activităților. Ca în final… să reușești să-ți realizezi propriul plan de carieră. Însă, nu ești singur. Suntem alături de tine pe tot parcursul acestei călătorii.

Ediția a IV-a a proiectului „ABC pentru succes” se va desfășura în perioada noiembrie 2023 – iunie 2024 în unitățile școlare din toată țara, în parteneriat cu Centrele Județene de Resurse și Asistență Educațională. 

Prima ediție a proiectului (2019-2020) a avut ca grup țintă elevi care se află în situații de risc (părinți plecați în străinătate, părinți divorțați, părinți decedați, risc de abandon școlar, situație financiară precară).

A II-a ediție (2021-2022) a proiectului a avut ca grup țintă cel puțin 800 de elevi din clasele a VIII-a și a XII-a din unitățile de învățământ din județul Alba. – mai multe detalii

A III-a ediție (2022-2023) a venit cu o reorganizare a proiectului în 2 module. În cadrul fiecărui modul au fost cuprinse câte 5 activități de educație pentru carieră la clasă. – mai multe detalii

Modulul I – Autocunoaștere pentru clasele a VII-a și a XI-a.
Teme: identificarea propriilor trăsături de personalitate, valori, tipuri de inteligență și roluri în cadrul unei echipe.

Modulul II – Planificarea carierei pentru clasele a VIII-a și a XII-a.
Teme: interese și aptitudini, dezvoltarea unor abilități privind comunicarea asertivă, luarea deciziilor și asumarea responsabilităților (stiluri decizionale și dezvoltarea capacității raționale privind procesul decizional), marketing personal, managementul timpului, realizarea unui plan de carieră (scop, obiective și oportunități în carieră

Ediția a IV-a (2023 – 2024):

Participanți: 
5000 de elevi de gimnaziu (clasele a VII-a și a VIII-a) și liceu (clasele a XI-a și a XII-a), înscriși în învățământul de masă, coordonați de profesori consilieri școlari.

Ce ne propunem?
Ghidul de activități și cele două tipuri de caiete de lucru pentru elevi (gimnaziu și liceu), realizate în edițiile precedente ale proiectului, vor fi utilizate de către profesorii consilieri școlari în cadrul ședințelor de consiliere și orientare în carieră la clasă. 

Perioada: octombrie 2023 – iunie 2024.

Modul de livrare al sesiunilor va fi unul practic, non-formal, bazat pe lucrul efectiv al beneficiarilor și implicarea lor directă.

În vederea implementării proiectului la nivelul fiecărui județ, următoarele documente sunt necesare:
Acord de parteneriat, care va fi transmis pe e-mail: abcpentrusucces@gmail.com
Formular de înscriere pentru profesorii consilieri școlari care doresc să implementeze activități la clasă: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf_4V1JudV90-fyXNzj_QI5VKiyL0nNZpm_SoTXsl9DRMX4ow/viewform?usp=sf_link
Acord GDPR pentru profesorii consilieri școlari participanți.
Acord de participare din partea părinților pentru elevii participanți (acorduri care vor rămâne la nivelul fiecărei unități de învățământ, în portofoliul profesorului consilier școlar).
Monitorizare implementare activități, care va fi trimis după finalizarea tuturor activităților din cadrul proiectului pe adresa de e-mail: abcpentrusucces@gmail.com, împreună cu 5 fotografii reprezentative din cadrul activităților.

În urma primirii acestor documente, vor fi eliberate adeverințe de participare și coordonare de activități tuturor cadrelor didactice.

Organizații înscrise în această ediție: